Curiozităţi din: Mongolia

vineri, 29 ianuarie 2010

Dacă în state precum China sau India femeile devin din ce în ce mai rare, ca şi număr demografic, în Mongolia situaţia este inversă. Aici „surplusul” de femei este de 6 la un bărbat.

Ţinând cont de faptul că haremuri nu aveau decât regii… soluţia se poate găsi peste graniţe. Astfel, guvernul de la Ulan Bator a deschis discuţii diplomatice cu Turcia prin care doresc să lanseze o invitaţie mai mult decât prietenoasă pentru 20.000 de bărbaţi turci, care să îşi caute jumătatea prin câmpiile Mongoliei. Explicaţia preferinţei pentru turci se regăseşte, se pare, doar în simpatia pe care poporul mongolez le-o poartă otomanilor.


Dacă toate femeile arată cel puţin ca acestea… ma foie, nu cred ca turcii să ridice obiecţii… :)

Curiozităţi din: Japonia

marți, 26 ianuarie 2010

Se vede treaba că ferva religioasă îşi stinge flama mai peste tot în lume. Preoţimea de rit catolic sau ortodox nu este singura care resimte pericolul pierderii luptei cu modernitatea şi nici singura care recunoaşte că schimbări de mentalitate şi de credinţe trebuiesc acceptate.

În Japonia, budismul se vede forţat să se admită ca o formă de religie pe cale de… dispariţie. Însă nu fără a se lupta cu îndârjire şi, mai ales, cu înţelepciune.

Nevoia de a ţine pasul cu timpurile schimbătoare de mentalităţi şi mode religioase dar mai ales dorinţa de supravieţuire a îndemnat o comunitate de călugări budişti din Japonia să adopte modalităţi originale de a se face remarcaţi de tinerii niponi. Dar mai ales de a readuce în faţă şi de a face ascultate vechi texte budiste sfinte, pline de chibzuială şi de actualitate.

Iată cum neconvenţionala metodă de modernizare a budismului japonez, care a decis să accepte până şi consumul de băuturi alcoolice, începe să dea roade. Astfel, într-o atmosferă relaxată de bar şi cu un coktail exotic în faţă, călugării discută cu tinerii interesaţi despre învăţături sfinte şi valori uitate, în ritmuri de… hip-hop.

Ştiaţi că… [2]

luni, 25 ianuarie 2010


Big Ben, faimosul turn cu ceas din Londra (Regatul Unit), cântăreşte 13,5 tone şi işi trage numele ori de la Sir Benjamin Hall ori de la un faimos boxeur al vremii, Benjamin Caunt.


Munca în străinătate: restricţii în UE

miercuri, 20 ianuarie 2010

Pe Tjobs.ro a apărut un articol super interesant despre restricţiile de muncă din ţările Uniunii Europene pe anul curent. Vă recomandăm cu mare căldură dacă suneţi interesaţi să lucraţi în străinătate!

Lista statelor membre ale Uniunii Europene (UE) care au ales să continue aplicarea restricţiilor şi în 2010 în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români se micşorează.

În prezent, doar 10 din cele 26 de state mai menţin măsurile tranzitorii legate de pieţele de muncă, şi anume: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda. Accesul românilor la locurile de muncă din aceste ţări se realizează în baza legislaţiei naţionale a statului respectiv.

Germania. Românii pot solicita un loc de muncă în Germania, numai dacă deţin un permis de muncă UE eliberat de Agenţia Federală a Muncii (Bundesagentur für Arbeit) (BA) şi pot fi angajaţi numai dacă posedă un astfel de permis. Nu mai este însă obligatoriu permisul de şedere, în conformitate cu Regimul liberei circulaţii/UE (Freizügigkeitsgesetz/EU).

Italia. Trebuie solicitat un permis de şedere oficiului de poliţie competent („Questura”), personal sau prin poştă. Nu există nicio restricţie în ceea ce priveşte lucrătorii liber-profesionişti. Iar în cazul următoarelor sectoare angajările din Italia se fac fără restricţionări: agricultură, servicii hoteliere şi turism; servicii casnice şi servicii de îngrijire; construcţii; inginerie; management şi muncă înalt calificată; muncă sezonieră.

Marea Britanie. Nu mai este obligatorie autorizaţia de a intra sau de a rămâne legal în Regatul Unit. Dreptul de şedere este nerestricţionat, însă românii care doresc să locuiască în Marea Britanie în calitate de lucrători au nevoie de autorizaţie de şedere, cu excepţia cazului în care sunt scutiţi de cerinţele legate de obţinerea permisului de muncă. Restricţii de acces la ofertele de muncă din Regatul Unit au muncitorii slab-calificaţi (nu pot fi angajaţi mai mult de 20.000 de români/an în agricultură şi în domeniul de prelucrare al produselor alimentare), ei putând lucra cu contract de muncă maximum 6 luni. Lucrătorii calificaţi vor putea munci în continuare în Regatul Unit, dacă îndeplinesc condiţiile necesare primirii permisului de muncă (muncitori calificaţi) sau pe cele din Programul pentru emigranţii cu înaltă calificare.

Pentru a vedea toate tarile cu restricţii intraţi pe Tjobs.ro şi citiţi articolul Munca în străinătate: restricţii în UE

Ştiaţi că… [1]

Turnul Eiffel din Paris (Franţa) a fost construit în 1889 de către inginerul francez Gustave Eiffel din peste 6.300 de tone de fier de cea mai bună calitate.

Mecanicii de locomotivă CFR recunoscuţi şi în UE

marți, 19 ianuarie 2010

Veşti bune pentru mecanicii de locomotivă, aveţi cale liberă spre orice post din domeniul căilor ferate propus în interiorul Uniunii Europene! Aşadar, puteţi candida pentru orice loc de muncă în străinătate fără nicio problemă, atâta timp cât îndepliniţi cerinţele corespondente practicării acestei profesii în afara ţării.

Începând cu 16 decembrie 2009, Guvernul român a aprobat adoptarea normelor prevâzute în Directiva 2007/59/CE privind recunoaşterea calificărilor şi permiselor de conducere ale mecanicilor de locomotivă români şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE).

În acest sens, normele adoptate de Guvern stabilesc:
- Certificarea mecanicilor de locomotivă ce vor obţine un permis de mecanic de locomotivă şi un certificat comunitar, recunoscute la nivelul UE;
- Condiţiile şi procedurile de certificare a mecanicilor de locomotivă;
- Acreditarea centrelor de formare profesională;
- Cerinţele şi metodele privind formarea profesională şi verificările periodice ale competenţelor profesionale;
- Cerinţele din punct de vedere medical şi frecvenţa examinărilor medicale

Citiţi mai restul articolului pe Tjobs.ro