Munca în străinătate: restricţii în UE

miercuri, 20 ianuarie 2010

Pe Tjobs.ro a apărut un articol super interesant despre restricţiile de muncă din ţările Uniunii Europene pe anul curent. Vă recomandăm cu mare căldură dacă suneţi interesaţi să lucraţi în străinătate!

Lista statelor membre ale Uniunii Europene (UE) care au ales să continue aplicarea restricţiilor şi în 2010 în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români se micşorează.

În prezent, doar 10 din cele 26 de state mai menţin măsurile tranzitorii legate de pieţele de muncă, şi anume: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda. Accesul românilor la locurile de muncă din aceste ţări se realizează în baza legislaţiei naţionale a statului respectiv.

Germania. Românii pot solicita un loc de muncă în Germania, numai dacă deţin un permis de muncă UE eliberat de Agenţia Federală a Muncii (Bundesagentur für Arbeit) (BA) şi pot fi angajaţi numai dacă posedă un astfel de permis. Nu mai este însă obligatoriu permisul de şedere, în conformitate cu Regimul liberei circulaţii/UE (Freizügigkeitsgesetz/EU).

Italia. Trebuie solicitat un permis de şedere oficiului de poliţie competent („Questura”), personal sau prin poştă. Nu există nicio restricţie în ceea ce priveşte lucrătorii liber-profesionişti. Iar în cazul următoarelor sectoare angajările din Italia se fac fără restricţionări: agricultură, servicii hoteliere şi turism; servicii casnice şi servicii de îngrijire; construcţii; inginerie; management şi muncă înalt calificată; muncă sezonieră.

Marea Britanie. Nu mai este obligatorie autorizaţia de a intra sau de a rămâne legal în Regatul Unit. Dreptul de şedere este nerestricţionat, însă românii care doresc să locuiască în Marea Britanie în calitate de lucrători au nevoie de autorizaţie de şedere, cu excepţia cazului în care sunt scutiţi de cerinţele legate de obţinerea permisului de muncă. Restricţii de acces la ofertele de muncă din Regatul Unit au muncitorii slab-calificaţi (nu pot fi angajaţi mai mult de 20.000 de români/an în agricultură şi în domeniul de prelucrare al produselor alimentare), ei putând lucra cu contract de muncă maximum 6 luni. Lucrătorii calificaţi vor putea munci în continuare în Regatul Unit, dacă îndeplinesc condiţiile necesare primirii permisului de muncă (muncitori calificaţi) sau pe cele din Programul pentru emigranţii cu înaltă calificare.

Pentru a vedea toate tarile cu restricţii intraţi pe Tjobs.ro şi citiţi articolul Munca în străinătate: restricţii în UE

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu