Bebeluşul-robot Yotaro repopulează Japonia

duminică, 28 martie 2010

Gângure şi dă din picioruşe dacă îl amuzi cu o jucărioară. Se enervează şi plânge dacă îl gâdili prea mult. Cine e? Este Yotaro, roboţelul japonez pe umerii căruia cade dificila misiune de a convinge tinerele cupluri nipone să aibe copii.

Yotaro este o adevărată minunăţie robotică, programat să exprime stări umane diverse şi să se comporte la fel de capricios ca şi un bebeluş adevărat. Proiectul, creaţia unor tineri studenţi ingineri din Japonia, se propune ca un stagiu de antrenament pentru tinerii cărora le este frică să fie părinţi sau nu îşi doresc acest rol, în contextul în care Ţara Soarelui Răsare se confruntă cu o criză demografică foarte îngrijorătoare.


Las locul imaginilor să vorbească:

Competiţia naţională de porumbei, Jakarta (Indonezia)

vineri, 26 martie 2010

Din aceeaşi serie de „Competiţii trăznite din lume”, Indonezia se mândreşte cu un concurs tradiţional de porumbei, desfăşurat în fiecare an în Jakarta, capitala Indoneziei.

Pentru fanii acestui sport, vă invit să vizionaţi webpage-ul dedicat competiţiei internaţionale de porumbei voiajori „Sun City Million Dollar Pigeon Race”. Chiar dacă taxa de înscriere în concurs este de 1.000 dolari/porumbel, premiul cel mare valorează 200.000 de dolari. Efortul merită, nu-i aşa?


Curiozităţi din lume: campionat de dansuri la bară, New York (S.U.A.)

miercuri, 24 martie 2010

Scriam eu deunăzi despre competiţiile trăznite ale fiecărei ţări. Cred că despre S.U.A. am putea scrie pagini întregi, la cât de melting pot sunt americanii.

Ce mai tura-vura, ştiaţi că în fiecare martie la New York se organizează campionatul naţional de dansuri... la bară? Anul acesta competiţia a avut loc pe 18 martie 2010.
Aşteptăm cu nerăbdare pozele de la finala internaţională.


Obiceiuri de Paşte, în Germania

marți, 23 martie 2010


Cu toate că Sărbătorile de Paşte sunt încă departe de noi, mulţi au intrat deja în febra pregătirilor. Şi nu fac aici aluzie la acei admirabili curajoşi care ţin postul Paştelui.

Spre exemplu, în Germania, locuitorii au demarat acţiunile de decorare. Toată lumea se întrece în a câştiga admiraţia vecinilor în ceea ce priveşte concursul de decorare al grădinii şi/sau al spaţiului exterior casei cu ouă colorate din... plastic...

Pensionarul din imagine îşi doreşte, după cum se vede, să fie declarat învingător, el şi nevasta sa reuşind, deocamdată, să îşi gătească tufişul din curte cu 9.500 de ouă de Paşte!...

Curiozităţi din lume, China

luni, 22 martie 2010


La plimbare pe Marele Zid Chinezesc iarna.

Curiozităţi din lume, cursa de măgari din Pakistan

sâmbătă, 20 martie 2010



Dacă ar fi să extrapolez zicala „fiecare cu păsărelele sale” la nivelul ţărilor, aş spune că nu există stat sau regiune pe planeta asta albastră care să nu îşi aibă suma sa de curiozităţi locale.

Spre exemplu, oraşul pakistanez Karachi, numărând vreo 12,5 milioane de locuitori, se mândreşte cu un concurs sportiv tradiţional, organizat în fiecare an, în luna martie, constând în curse cu... măgari care trag caruri... paşnice. Anul acesta mândra competiţie a avut loc duminică, 14 martie.

Curiozităţi din lume, protest a la italiano

joi, 18 martie 2010

Circa 50 de primari şi consilieri de stânga din arondismentele Romei şi-au lăsat luni, 15 martie, pantalonii în vine în faţa Capitoliului, unde se află primăria oraşului, pentru a protesta faţă de politica primarului de dreapta Gianni Alemanno. "Parcuri şi grădini abandonate", "persoane fără case, case fără nimeni", "Alemanni ne lasă în chiloţi", scria pe pancartele manifestanţilor, în chiloţi, cu pantalonii lăsaţi în vine. 11 dintre cele 19 arondismente ale capitalei sunt conduse de primari de stânga. Alemanni, care face parte din Poporul Libertăţii, formaţiunea lui Berlusconi, a câştigat alegerile pentru primăria generală în 2008.

Cu ce mergeţi la serviciu?

marți, 16 martie 2010

Din seria „cu ce mijloc de transport obişnuiţi să mergeţi la serviciu?“, propunerea de astăzi:



Cu căruţo-maşino-trăsura la serviciu, propunere venită din Punjab (India).

Biblioteca de pe plajă, Australia

duminică, 14 martie 2010



La noi bibliotecile abia dacă mai supravieţuiesc modernităţii, la alţii însă sunt din ce în ce mai în vogă.
Un exemplu concret prin care ar trebui şi noi să înţelegem că lectura este o pasiune foarte la modă şi deloc plictisitoare este cel oferit de australieni. Pe celebra plaja din Bondi (Sydney), cunoscută fanilor de surfing, tronează în toată splendoarea sa o frumoasă bibliotecă în aer liber. Cărţile sunt accesibile oricui, se împrumută spre citire şi se returnează, la sfârşit.

Spre muncă cu telescaunul personal, Pakistan

vineri, 12 martie 2010

V-aţi săturat de obositoarele drumuri serviciu-acasă, acasă-serviciu? Nu vă mai vine să vă deplasaţi cu aglomeratele mijloace de transport în comun sau cu maşina personală în traficul nebunesc de zi cu zi?



Ce să vă propun altceva decât să vă mutaţi în... Pakistan, unde, familii precum cea din imagine se duc în fiecare zi la serviciu, respectiv la şcoală cu telescaunul personal. E drept şi că sunt taaaare departe de civilizaţie, dacă sunt nevoiţi să apeleze la acest neobişnuit mijloc de deplasare.

Curiozităţi din lume: Festivalul de noroi din Japonia

miercuri, 10 martie 2010

Trăznită este lumea peste tot. În Japonia, spre exemplu, în oraşul Yotsukaido, în fiecare an, în luna februarie, se sărbătoreşte festivalul „Hadaka matsuri”, adică „festivalul în pielea goală”, care constă într-o serie de ritualuri care au loc în noroi amestecat cu orez. Sunt parte a unor ceremonialuri vechi de sute de ani, menite ca un rit de pregătire fizică pentru agricultorii care şi-au petrecut iarna în case.



Aruncatul cu noroiul şi bătăliile în acelaşi noroi pe echipe formate din bărbaţi care duc pe umeri coechipieri sunt printre cele mai apreciate dintre ritualuri.

Curiozităţi din Mexic

luni, 8 martie 2010

Eşti cumva genul care consideră că vizitele la muzee sunt printre cele mai plictisitoare activităţi de turist? Eu zic să te gândeşti încă o dată înainte de a răspunde, pentru că te înşeli! Nu mă crezi?

Ia dă fuguţa până în Cancun (Mexic) şi spune-mi dacă vizitarea muzeului subacvatic de acolo nu e una dintre cele mai tari aventuri pe care ai trăit-o vreodată. Peste 400 de sculpturi de admirat în timp ce înoţi alături de peştişorii coloraţi. Fără ghid plictisitor sau coridoare prin care te pierzi încercând să găseşti ieşirea.

A, şi vei fi şi printre primii aventurieri, căci muzeul a fost deschis doar din noiembrie 2009.

Să-mi spui şi mie cum a fost, ok?


Cel mai mare festival religios din lume- India

luni, 1 martie 2010

De câte ori vine vorba de India, melodica Hindustan, eu mă declar fără ascunzişuri fan al filmelor Bollywood şi al frumoaselor podoabe şi ţesături. Recunosc, însă, şi că obiceiurile şi religia sa mă intrigă. Iar „reţeta“ prin care locuitorii săi reuşesc să împace trecutul plin de tradiţii cu modernitatea plină de tehnologii de vârf mă uimeşte în mod special.

Iată, spre exemplu, respectul pe care îl au, încă, faţă de religie. Ştiaţi că cel mai mare festival religios din lume este Kumbh Mela, care se desfăşoară vreme de 4 luni, în India? Are loc o dată la 12 ani, începând întotdeauna pe 14 ianuarie şi terminându-se de fiecare dată pe 28 aprilie.

Aproximativ 20 de milioane de indieni sunt aşteptaţi anul acesta să participe la Kumbh Mela, dintre care: 5 milioane sunt sadhus, oameni consideraţi sfinţi de religia hindusă, precum călugării, asceţii şi iniţiaţii, alături de toţi practicanţii de yoga. Sadhus sunt uşor de recunoscut prin straiele precare, părul lung, împletit, şi pielea acoperită cu cenuşă.

Cele mai importante evenimente ale festivalului sunt băile ritualice, 11 în total, urmate de discuţii religioase, cântece, acţiuni caritabile şi dezbateri privind lumea.
Anul acesta, misticii sadhus au introdus pe agenda de dezbateri o temă de mare actualitate: încălzirea globală.