În Islanda stâlpii de electricitate iau forme umane

sâmbătă, 18 septembrie 2010

Îmi place tot mai mult Islanda. Face ce face şi reuşeşte să se distingă de alte ţărişoare prin originalitate.


De data aceasta mi-a atras atenţia cu proiectul de arhitectură peisagistă cu titlul extrem de captivant „Ţara Uriaşilor”. Pe scurt, islandezii îşi doresc ca stâlpii care susţin reţeaua de electricitate ce traversează întregul ţinut islandez să se integreze în peisaj. Anume, 12 dintre aceşti stâlpi, de peste 45 de metri înălţime, vor primi câte o înfăţişare umană, fiecare având o identitate vizuală proprie, pentru că, în parte, vor transmite câte o stare emoţională prin postura lor.

Iar frumosul peisaj insular îşi va putea etala, în continuare şi cu mândrie, frumuseţea unică de vulcanică şi gheizere.

Casă de piatră, MÎÎÎMMMMMÎÎMMUUUUUUUUUUUUUU!!!

joi, 16 septembrie 2010

O nouă modă se impune în rândul viitorilor miri japonezi: să se căsătorească în sătucuri de munte din Elveţia, unde sunt aşteptaţi, bineînţeles, şi invitaţii. Tinerii niponi sunt deveniţi obişnuiţi ai locurilor, într-atât încât cătunele elveţiene au străzile şi firmele magazinelor traduse şi în japoneză.

Mai jos, proaspăt căsătoriţii Arisa Chi şi Kenji Yoshida îşi mărturisesc jurămintele de dragoste şi credinţă pe vârful First din Alpii elveţieni, din apropierea satului Grindelwald, asistaţi de domnişoara de onoare de serviciu, Heidi, care le mugeşte plină de bunăvoinţă un „Casă de piatră!”. MÎÎÎMMMMMÎÎMMUUUUUUUUUUUUUU!...

Lumea e plină de competiţii trăznite. Aţi uitat deja?

vineri, 25 iunie 2010

Spre exemplu, în oraşul german Hamburg au loc anual două evenimente... deosebite:
  1. Wattoluempiade, sau Jocurile Olimpice ale Noroiului, în fiecare iunie. Iată şi o poză făcută în timpul unui meci de fotbal.

  1. Şi Strip Poker, turneu de poker care a avut loc anul acesta la sfârşitul lunii mai şi unde, dacă pierzi, eşti nevoit să te dezbraci de câte o piesă vestimentară... Jucătoarea din imagine s-a pregătit bine pentru cazul în care îşi pierdea... sutienul la poker.

Inspirată de Islanda

luni, 7 iunie 2010

Zilele acestea islandezii au lansat o campanie masivă de comunicare, pentru a putea opri scăderea fluxului de turişti. În ultimele luni numărul de turişti s-a redus semnificativ datorită erupţiei vulcanului şi norilor de cenuşă, care au blocat de mai multe ori traficul aerian european.

Curiozităţi din lume: stilul arhitectural olandez (Amsterdam)

miercuri, 2 iunie 2010













Mulţi sunt tentaţi, la o primă ocheadă, să zâmbească maliţios şi să caracterizeze clădirea din imagine drept o sculptură Lego gigantescă.

Dar nu este aşa. Avem de-a face, dragii mei, cu un hotel renumit, situat în centrul orăşelului Zaandam, lângă Amsterdam.

Are 11 etaje şi 160 de camere, o piscină, o baie turcească, un restaurant şi un bar, plus alte facilităţi de lux.

Semnătura arhitecturală îi aparţine lui Wilfried van Winden of WAM, care s-a inspirat din stilul arhitectural al regiunii Zaan, reprezentat prin case ţuguiate în tonuri de verde. Doar că hotelul este, în fapt, 70 de case Zaan la un loc. Fiecare „căsuţă” îşi are un rol anume. Spre exemplu, casa albastră din stânga imaginii este apartamentul nupţial.

Dacă treceţi prin zona Amsterdamului vă sfătuiesc să vă petreceţi o noapte în hotelul marca „van Windem”, merită. În plus e şi nou-nouţ, deschis pe 18 martie, a.c.

Scopul scuză mijloacele: Drag Queen salvează lectura

luni, 10 mai 2010

Nu mai citeşte nimeni? Nu mai sunt persoane interesate de lectura la bibliotecă sau în spaţiile dedicate din librarii? Găsim totul pe Internet şi Vbook-uri?


Nu-i nimic, cărţile contraatacă! Despre ce vorbesc? Despre evenimentul, deja consacrat, „Noaptea cărţilor” care are loc în fiecare an, într-o noapte anume, în toate oraşele din Spania.


Anul acesta noaptea aleasă a fost cea de 23 aprilie. Şi fiecare oraş, librărie şi bibliotecă şi-a făcut propria strategie de comunicare şi marketing.


În poza de faţă, vizitatorilor dintr-o librărie din Madrid le este oferit şi un show inedit de dans, în mijlocul cărţilor, pregătit de o... drag queen.


Competiţii trăsnite: Thailanda, concurs de triluri de porumbiţe

miercuri, 5 mai 2010

Din aceeaşi serie a competiţiilor trăsnite, uitasem să vă ţin la curent cu alte noutăţi. Spre exemplu, oraşul thailandez Narathiwat este locul de întâlnire al celor mai talentate porumbiţe, la propriu. Concursul este luat foarte în serios, iar anul acesta, pe 24 martie, sute de porumbiţe s-au întrecut în triluri.


Mă întreb cum s-au descurcat membrii juriului...



Pauză de muncă: cu tractorul la shopping pe Champs Elysées

luni, 3 mai 2010


Doar în Franţa întâlneşti greve în fiecare săptămână. Francezii sunt obişnuiţi să îşi exprime păsurile în modurile cele mai originale, căci este concurenţă serioasă în domeniul... grevelor franţuzeşti!...


Spre exemplu, săptămâna trecută, orice turist aflat în vacanţă în frumosul Paris, putea admira, pe faimosul bulevard Champs Elysées, procesiunea de tractoare conduse de aproximativ 10.000 (!!!) de agricultori francezi supăraţi pe guvernul care nu îi susţine.


Eu zic că e mai înţelept să nu iau partea nimănui. Deci, NO COMMENT.

Competiţii trăsnite, Japonia

vineri, 30 aprilie 2010

Scriam eu, cu o altă ocazie, cum că fiecare ţară îşi are competiţiile ei trăsnite, şi nu mă dezmint. De Japonia am mai scris şi în alte rânduri. Ţara Soarelui Răsare nu încetează să mă uimească cu tradiţiile şi obiceiurile sale extraordinare.

Ei, recent am aflat că niponii au şi o competiţie pentru bebeluşii sumo. Cel mai urlător dintre micuţi este declarat învingător. Probabil că, la această vârstă fragedă, calităţile fizice ale taţilor se manifestă doar la nivelul... puterii plămânilor.


Templul Sensoji,Tokyo, 25 aprilie 2010.


Curiozităţi din lume, interzis cu tocuri în Germania!

vineri, 23 aprilie 2010


Hallo, Fraulein, nu e voie cu tocuri aici!” (Ingelheim, Germania)


Obiceiuri de Paşte, în Ungaria

joi, 1 aprilie 2010

Sărbătorile pascale sunt aşteptate cu entuziasm în fiecare an, în special pentru că sunt un eveniment în care tradiţia şi vechile obiceiuri revin în actualitate. Fiecare ţară încearcă să se mândrească cu tradiţiile sale, cum este şi cazul Ungariei.

Aici, un vechi obicei impune ca în a doua zi de Paşte băieţii să ude fetele, la propriu, cu apă. În „lunea udă”, cum este denumită popular această zi, toţi băieţii se plimbă cu găleţi de apă prin sat, pregătiţi să ude toate fetele, efort pentru care sunt răsplătiţi, de fiecare dată, cu ouă şi gustări dulci. Fetele nu ar trebui să se ascundă, întrucât numărul băieţilor care le calcă pragul este întotdeauna un bun indicator de popularite.

În Ungaria secolului 21, apa este tot mai des înlocuită de sticluţe cu parfumuri. Cu toate acestea, obiceiul stropirii cu apă revine, încet, încet, la modă. Astfel, tinerii din oraşe participă la jocuri de-a v-aţi ascunselea prin scările de bloc, pregătiţi să stropească cât mai multe persoane.

Bebeluşul-robot Yotaro repopulează Japonia

duminică, 28 martie 2010

Gângure şi dă din picioruşe dacă îl amuzi cu o jucărioară. Se enervează şi plânge dacă îl gâdili prea mult. Cine e? Este Yotaro, roboţelul japonez pe umerii căruia cade dificila misiune de a convinge tinerele cupluri nipone să aibe copii.

Yotaro este o adevărată minunăţie robotică, programat să exprime stări umane diverse şi să se comporte la fel de capricios ca şi un bebeluş adevărat. Proiectul, creaţia unor tineri studenţi ingineri din Japonia, se propune ca un stagiu de antrenament pentru tinerii cărora le este frică să fie părinţi sau nu îşi doresc acest rol, în contextul în care Ţara Soarelui Răsare se confruntă cu o criză demografică foarte îngrijorătoare.


Las locul imaginilor să vorbească:

Competiţia naţională de porumbei, Jakarta (Indonezia)

vineri, 26 martie 2010

Din aceeaşi serie de „Competiţii trăznite din lume”, Indonezia se mândreşte cu un concurs tradiţional de porumbei, desfăşurat în fiecare an în Jakarta, capitala Indoneziei.

Pentru fanii acestui sport, vă invit să vizionaţi webpage-ul dedicat competiţiei internaţionale de porumbei voiajori „Sun City Million Dollar Pigeon Race”. Chiar dacă taxa de înscriere în concurs este de 1.000 dolari/porumbel, premiul cel mare valorează 200.000 de dolari. Efortul merită, nu-i aşa?


Curiozităţi din lume: campionat de dansuri la bară, New York (S.U.A.)

miercuri, 24 martie 2010

Scriam eu deunăzi despre competiţiile trăznite ale fiecărei ţări. Cred că despre S.U.A. am putea scrie pagini întregi, la cât de melting pot sunt americanii.

Ce mai tura-vura, ştiaţi că în fiecare martie la New York se organizează campionatul naţional de dansuri... la bară? Anul acesta competiţia a avut loc pe 18 martie 2010.
Aşteptăm cu nerăbdare pozele de la finala internaţională.


Obiceiuri de Paşte, în Germania

marți, 23 martie 2010


Cu toate că Sărbătorile de Paşte sunt încă departe de noi, mulţi au intrat deja în febra pregătirilor. Şi nu fac aici aluzie la acei admirabili curajoşi care ţin postul Paştelui.

Spre exemplu, în Germania, locuitorii au demarat acţiunile de decorare. Toată lumea se întrece în a câştiga admiraţia vecinilor în ceea ce priveşte concursul de decorare al grădinii şi/sau al spaţiului exterior casei cu ouă colorate din... plastic...

Pensionarul din imagine îşi doreşte, după cum se vede, să fie declarat învingător, el şi nevasta sa reuşind, deocamdată, să îşi gătească tufişul din curte cu 9.500 de ouă de Paşte!...

Curiozităţi din lume, China

luni, 22 martie 2010


La plimbare pe Marele Zid Chinezesc iarna.

Curiozităţi din lume, cursa de măgari din Pakistan

sâmbătă, 20 martie 2010



Dacă ar fi să extrapolez zicala „fiecare cu păsărelele sale” la nivelul ţărilor, aş spune că nu există stat sau regiune pe planeta asta albastră care să nu îşi aibă suma sa de curiozităţi locale.

Spre exemplu, oraşul pakistanez Karachi, numărând vreo 12,5 milioane de locuitori, se mândreşte cu un concurs sportiv tradiţional, organizat în fiecare an, în luna martie, constând în curse cu... măgari care trag caruri... paşnice. Anul acesta mândra competiţie a avut loc duminică, 14 martie.

Curiozităţi din lume, protest a la italiano

joi, 18 martie 2010

Circa 50 de primari şi consilieri de stânga din arondismentele Romei şi-au lăsat luni, 15 martie, pantalonii în vine în faţa Capitoliului, unde se află primăria oraşului, pentru a protesta faţă de politica primarului de dreapta Gianni Alemanno. "Parcuri şi grădini abandonate", "persoane fără case, case fără nimeni", "Alemanni ne lasă în chiloţi", scria pe pancartele manifestanţilor, în chiloţi, cu pantalonii lăsaţi în vine. 11 dintre cele 19 arondismente ale capitalei sunt conduse de primari de stânga. Alemanni, care face parte din Poporul Libertăţii, formaţiunea lui Berlusconi, a câştigat alegerile pentru primăria generală în 2008.

Cu ce mergeţi la serviciu?

marți, 16 martie 2010

Din seria „cu ce mijloc de transport obişnuiţi să mergeţi la serviciu?“, propunerea de astăzi:



Cu căruţo-maşino-trăsura la serviciu, propunere venită din Punjab (India).

Biblioteca de pe plajă, Australia

duminică, 14 martie 2010



La noi bibliotecile abia dacă mai supravieţuiesc modernităţii, la alţii însă sunt din ce în ce mai în vogă.
Un exemplu concret prin care ar trebui şi noi să înţelegem că lectura este o pasiune foarte la modă şi deloc plictisitoare este cel oferit de australieni. Pe celebra plaja din Bondi (Sydney), cunoscută fanilor de surfing, tronează în toată splendoarea sa o frumoasă bibliotecă în aer liber. Cărţile sunt accesibile oricui, se împrumută spre citire şi se returnează, la sfârşit.

Spre muncă cu telescaunul personal, Pakistan

vineri, 12 martie 2010

V-aţi săturat de obositoarele drumuri serviciu-acasă, acasă-serviciu? Nu vă mai vine să vă deplasaţi cu aglomeratele mijloace de transport în comun sau cu maşina personală în traficul nebunesc de zi cu zi?



Ce să vă propun altceva decât să vă mutaţi în... Pakistan, unde, familii precum cea din imagine se duc în fiecare zi la serviciu, respectiv la şcoală cu telescaunul personal. E drept şi că sunt taaaare departe de civilizaţie, dacă sunt nevoiţi să apeleze la acest neobişnuit mijloc de deplasare.

Curiozităţi din lume: Festivalul de noroi din Japonia

miercuri, 10 martie 2010

Trăznită este lumea peste tot. În Japonia, spre exemplu, în oraşul Yotsukaido, în fiecare an, în luna februarie, se sărbătoreşte festivalul „Hadaka matsuri”, adică „festivalul în pielea goală”, care constă într-o serie de ritualuri care au loc în noroi amestecat cu orez. Sunt parte a unor ceremonialuri vechi de sute de ani, menite ca un rit de pregătire fizică pentru agricultorii care şi-au petrecut iarna în case.



Aruncatul cu noroiul şi bătăliile în acelaşi noroi pe echipe formate din bărbaţi care duc pe umeri coechipieri sunt printre cele mai apreciate dintre ritualuri.

Curiozităţi din Mexic

luni, 8 martie 2010

Eşti cumva genul care consideră că vizitele la muzee sunt printre cele mai plictisitoare activităţi de turist? Eu zic să te gândeşti încă o dată înainte de a răspunde, pentru că te înşeli! Nu mă crezi?

Ia dă fuguţa până în Cancun (Mexic) şi spune-mi dacă vizitarea muzeului subacvatic de acolo nu e una dintre cele mai tari aventuri pe care ai trăit-o vreodată. Peste 400 de sculpturi de admirat în timp ce înoţi alături de peştişorii coloraţi. Fără ghid plictisitor sau coridoare prin care te pierzi încercând să găseşti ieşirea.

A, şi vei fi şi printre primii aventurieri, căci muzeul a fost deschis doar din noiembrie 2009.

Să-mi spui şi mie cum a fost, ok?


Cel mai mare festival religios din lume- India

luni, 1 martie 2010

De câte ori vine vorba de India, melodica Hindustan, eu mă declar fără ascunzişuri fan al filmelor Bollywood şi al frumoaselor podoabe şi ţesături. Recunosc, însă, şi că obiceiurile şi religia sa mă intrigă. Iar „reţeta“ prin care locuitorii săi reuşesc să împace trecutul plin de tradiţii cu modernitatea plină de tehnologii de vârf mă uimeşte în mod special.

Iată, spre exemplu, respectul pe care îl au, încă, faţă de religie. Ştiaţi că cel mai mare festival religios din lume este Kumbh Mela, care se desfăşoară vreme de 4 luni, în India? Are loc o dată la 12 ani, începând întotdeauna pe 14 ianuarie şi terminându-se de fiecare dată pe 28 aprilie.

Aproximativ 20 de milioane de indieni sunt aşteptaţi anul acesta să participe la Kumbh Mela, dintre care: 5 milioane sunt sadhus, oameni consideraţi sfinţi de religia hindusă, precum călugării, asceţii şi iniţiaţii, alături de toţi practicanţii de yoga. Sadhus sunt uşor de recunoscut prin straiele precare, părul lung, împletit, şi pielea acoperită cu cenuşă.

Cele mai importante evenimente ale festivalului sunt băile ritualice, 11 în total, urmate de discuţii religioase, cântece, acţiuni caritabile şi dezbateri privind lumea.
Anul acesta, misticii sadhus au introdus pe agenda de dezbateri o temă de mare actualitate: încălzirea globală.

Sărbătoarea Noului An chinezesc în lume

sâmbătă, 27 februarie 2010

Competiţii de iarnă trăsnite

joi, 25 februarie 2010

În ton cu Jocurile Olimpice de Iarnă din această perioadă a anului, în lume au loc competiţii care mai de care mai curioase şi mai trăznite.


Spre exemplu, în fiecare an pe data de 7 februarie moscoviţii îşi dau întâlnire la centrul sportiv „Planernaya”, de la periferia Moscovei, pentru a se întrece într-o cursă de schi impresionantă ca şi număr de participanţi...


Îi devansează însă new-yorkezii şi britanicii. În primul caz, este vorba de cursa anuală de atletism care are loc în interiorul faimoasei clădiri Empire State Building din New York (S.U.A.), în fiecare 2 februarie. Competiţia constă în parcurgerea celor 86 de etaje, dinspre parter înspre acoperiş, fără a se folosi, nu-i aşa, liftul =) Câştigătorul de anul acesta a reuşit perfomanţa de a „sări” cele 86 de etaje în mai puţin de 10 minute. Bravo lui!


Britanicii însă trebuie să fie mai cu moţ. Cu ei, limitele puterilor fizice sunt împinse la extrem. Este vorba de competiţia „Tough Guy Competition” („Competiţia celor mai bărbaţi dintre bărbaţi”), desfăşurată pe durata unei zile întregi, în fiecare 31 ianuarie, la Perton, în Regatul Unit al Marii Britanii. Tradiţia datează din 1986, se desfăşoară pe o suprafaţă de 2,42 km², sub stricta supraveghere a dlui „Mr. Mouse”, organizatorul evenimentului. Pe o lungime de 12 km trebuie să fugiţi într’o cursă gen atac de luptă, în care noroiul, apa îngheţată, obstacolele şi suprafeţele incediate fac parte din scenariul testului.

Vancouver Jocurile Olimpice de iarna 2010

marți, 23 februarie 2010

Ce înseamnă munca în Olanda?

miercuri, 10 februarie 2010

Aleg, de această dată, să las loc de desfăşurare exemplelor concrete. Mai jos aveţi un filmulet realizat de oficialităţile olandeze în care sunt prezentate principalele domenii în care se fac angajări anul acesta. Aviz celor interesaţi!

Top 10 ţări cu cele mai slabe condiţii de viaţă şi de muncă [5]

duminică, 7 februarie 2010

Revista International Magazine a făcut publice datele studiului care analizează 194 de state pe baza a 9 criterii: nivel de trai (inclusiv cheltuieli curente, taxe, inflaţie, etc.), turism (vacanţe), cultură (muzee, concerte, etc.), infrastructură, economie, mediul înconjurător, clima, sistemul de sănătate şi gradul de siguranţă.
6. Sierra Leone.
Scor final: 38/100
Nivel de trai: 63/100
Economia: 42/100
7. Djibouti.
Scor final: 40/100
Nivel de trai: 53/100
Economia: 44/100
8. Eritrea.
Scor final: 40/100
Nivel de trai: 61/100
Economia: 39/100


9. Guinea.
Scor final: 41/100
Nivel de trai: 66/100
Economia: 42/100
10. Angola.
Scor final: 42/100
Nivel de trai: 43/100
Economia: 52/100





Top 10 ţări cu cele mai slabe condiţii de viaţă şi de muncă [4]

sâmbătă, 6 februarie 2010

Revista International Magazine a făcut publice datele studiului care analizează 194 de state pe baza a 9 criterii: nivel de trai (inclusiv cheltuieli curente, taxe, inflaţie, etc.), turism (vacanţe), cultură (muzee, concerte, etc.), infrastructură, economie, mediul înconjurător, clima, sistemul de sănătate şi gradul de siguranţă.
1. Somalia.
Scor final: 30/100
Nivel de trai: 61/100
Economia: 39/100
2. Yemen.
Scor final: 33/100
Nivel de trai: 58/100
Economia: 44/100
3. Sudan.
Scor final: 33/100
Nivel de trai: 53/100
Economia: 44/100


4.Chad.
Scor final: 34/100
Nivel de trai: 45/100
Economia: 37/100
5. Afghanistan.
Scor final: 37/100
Nivel de trai: 88/100
Economia: 40/100





Top 10 ţări cu cele mai bune condiţii de viaţă şi de muncă [3]

vineri, 5 februarie 2010

Revista International Magazine a făcut publice datele studiului care analizează 194 de state pe baza a 9 criterii: nivel de trai (inclusiv cheltuieli curente, taxe, inflaţie, etc.), turism (vacanţe), cultură (muzee, concerte, etc.), infrastructură, economie, mediul înconjurător, clima, sistemul de sănătate şi gradul de siguranţă.

7. S.U.A. Scor final: 78/100
Puncte forte- Este ţara cu cele mai multe comodităţi, supranumită, pe bună dreptate, „ţara tuturor posibilităţilor”.
Nivel de trai: 56/100
Economia: 67/100

8. Belgia. Scor final: 78/100
Puncte forte- Multitudinea de parcuri verzi care au transformat Bruxel în cea mai verde capitală europeană. Sterilizarea animalelor fără stăpân şi crearea de posturi cu responsabilitatea îngrijirii lor. Librării cu sesiuni de lecturi pentru cei mici adaptate în limbajul semnelor. Preţuri speciale la evenimente culturale pentru cetăţenii cu venituri mici.
Nivel de trai: 41/100
Economia: 66/100

9. Canada. Scor final: 77/100
Puncte forte- Economia canadiană a rămas foarte flexibilă, în ciuada crizei financiare globale. Sistemul bancar canadian face concurenţă serioasă celui elveţian, pieţele imobiliare funcţionează la capacitate maximă.
Nivel de trai: 62/100
Economia: 69/100

10. Italia. Scor final: 77/100
Puncte forte- O climă cu ierni scurte şi blânde în sud, veri foarte călduroase, iar vinul are un preţ foarte bun (4,62 euro/litru). Preţul caselor este rezonabil, inclusiv fermele cu teren. Casele din sate sunt şi mai ieftine.
Nivel de trai: 56/100
Economia: 63/100

Top 10 ţări cu cele mai bune condiţii de viaţă şi de muncă [2]

joi, 4 februarie 2010

Revista International Magazine a făcut publice datele studiului care analizează 194 de state pe baza a 9 criterii: nivel de trai (inclusiv cheltuieli curente, taxe, inflaţie, etc.), turism (vacanţe), cultură (muzee, concerte, etc.), infrastructură, economie, mediul înconjurător, clima, sistemul de sănătate şi gradul de siguranţă.

3. Elveţia. Scor final: 81/100
Puncte forte- Precizia mijloacelor de transport de ajunge la timp; încrederea în produsele farmaceutice elveţiene fabricate; calitatea serviciilor bancare şi turistice.
Nivel de trai: 41/100
Economia: 79/100

4. Germania. Scor final: 81/100
Puncte forte- Concediu anual plătit de 30 de zile, şi un salariu mediu anual de 41.509 euro.
Nivel de trai: 54/100
Economia: 71/100


5. Noua Zeelandă. Scor final: 79/100
Puncte forte- Cheltuielile per familie se ridică la o medie de 195.430 de euro/an. Nivel de poluare şi de aglomeraţie rutieră foarte scăzut, puţine probleme de sănătate, iar viaţa în oraşe nu este caracterizată de supraglomerare.
Nivel de trai: 62/100
Economia: 65/100

6. Luxemburg. Scor final: 78/100
Puncte forte- Una dintre cele mai bogate ţări din lume, cu un PIB de 62.600 de euro şi cu cele mai multe restaurante menţionate de cunoscutul ghid turistic internaţional Michelin.
Nivel de trai: 44/100
Economia: 85/100

Top 10 ţări cu cele mai bune condiţii de viaţă şi de muncă [1]

marți, 2 februarie 2010

Revista International Magazine şi-a făcut o tradiţie din a realiza topuri anuale care îşi propun să felicite cele mai fruntaşe 10 ţări, la capitolul nivel de trai, şi să tragă un semnal de alarmă în direcţia ţărilor codaşe, cu cele mai slabe condiţii de viaţă şi de muncă.

Ca de fiecare dată, şi topul 2009 îşi are surprizele sale. Cea mai suprinzător este reculul Regatului Unit al Marii Britanii pe locul 25, fiind devansată de ţări percum Uruguay, Lituania sau Republica Cehă. Nicio o supriză neplăcută, însă, din partea Franţei, care ocupă locul I de 5 ani la rând.

Au fost analizate 194 de state pe baza a 9 criterii: nivel de trai (inclusiv cheltuieli curente, taxe, inflaţie, etc.), turism (vacanţe), cultură (muzee, concerte, etc.), infrastructură, economie, mediul înconjurător, clima, sistemul de sănătate şi gradul de siguranţă.

1. Franţa. Scor final: 82/100
Puncte forte- Nivelul foarte ridicat al calităţii vieţii şi cel mai bun sistem de sănătate din lume.
Puncte slabe- Birocraţia administrativă şi taxele de stat foarte ridicate.
Nivel de trai: 55/100
Economia: 69/100

2. Australia. Scor final: 81/100
Puncte forte- Economia Australiei a reuşit să facă cel mai bine faţă crizei financiare globale, depăsind ţările europene.
Nivel de trai: 56/100
Economia: 71/100

Curiozităţi din: Mongolia

vineri, 29 ianuarie 2010

Dacă în state precum China sau India femeile devin din ce în ce mai rare, ca şi număr demografic, în Mongolia situaţia este inversă. Aici „surplusul” de femei este de 6 la un bărbat.

Ţinând cont de faptul că haremuri nu aveau decât regii… soluţia se poate găsi peste graniţe. Astfel, guvernul de la Ulan Bator a deschis discuţii diplomatice cu Turcia prin care doresc să lanseze o invitaţie mai mult decât prietenoasă pentru 20.000 de bărbaţi turci, care să îşi caute jumătatea prin câmpiile Mongoliei. Explicaţia preferinţei pentru turci se regăseşte, se pare, doar în simpatia pe care poporul mongolez le-o poartă otomanilor.


Dacă toate femeile arată cel puţin ca acestea… ma foie, nu cred ca turcii să ridice obiecţii… :)

Curiozităţi din: Japonia

marți, 26 ianuarie 2010

Se vede treaba că ferva religioasă îşi stinge flama mai peste tot în lume. Preoţimea de rit catolic sau ortodox nu este singura care resimte pericolul pierderii luptei cu modernitatea şi nici singura care recunoaşte că schimbări de mentalitate şi de credinţe trebuiesc acceptate.

În Japonia, budismul se vede forţat să se admită ca o formă de religie pe cale de… dispariţie. Însă nu fără a se lupta cu îndârjire şi, mai ales, cu înţelepciune.

Nevoia de a ţine pasul cu timpurile schimbătoare de mentalităţi şi mode religioase dar mai ales dorinţa de supravieţuire a îndemnat o comunitate de călugări budişti din Japonia să adopte modalităţi originale de a se face remarcaţi de tinerii niponi. Dar mai ales de a readuce în faţă şi de a face ascultate vechi texte budiste sfinte, pline de chibzuială şi de actualitate.

Iată cum neconvenţionala metodă de modernizare a budismului japonez, care a decis să accepte până şi consumul de băuturi alcoolice, începe să dea roade. Astfel, într-o atmosferă relaxată de bar şi cu un coktail exotic în faţă, călugării discută cu tinerii interesaţi despre învăţături sfinte şi valori uitate, în ritmuri de… hip-hop.

Ştiaţi că… [2]

luni, 25 ianuarie 2010


Big Ben, faimosul turn cu ceas din Londra (Regatul Unit), cântăreşte 13,5 tone şi işi trage numele ori de la Sir Benjamin Hall ori de la un faimos boxeur al vremii, Benjamin Caunt.


Munca în străinătate: restricţii în UE

miercuri, 20 ianuarie 2010

Pe Tjobs.ro a apărut un articol super interesant despre restricţiile de muncă din ţările Uniunii Europene pe anul curent. Vă recomandăm cu mare căldură dacă suneţi interesaţi să lucraţi în străinătate!

Lista statelor membre ale Uniunii Europene (UE) care au ales să continue aplicarea restricţiilor şi în 2010 în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români se micşorează.

În prezent, doar 10 din cele 26 de state mai menţin măsurile tranzitorii legate de pieţele de muncă, şi anume: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda. Accesul românilor la locurile de muncă din aceste ţări se realizează în baza legislaţiei naţionale a statului respectiv.

Germania. Românii pot solicita un loc de muncă în Germania, numai dacă deţin un permis de muncă UE eliberat de Agenţia Federală a Muncii (Bundesagentur für Arbeit) (BA) şi pot fi angajaţi numai dacă posedă un astfel de permis. Nu mai este însă obligatoriu permisul de şedere, în conformitate cu Regimul liberei circulaţii/UE (Freizügigkeitsgesetz/EU).

Italia. Trebuie solicitat un permis de şedere oficiului de poliţie competent („Questura”), personal sau prin poştă. Nu există nicio restricţie în ceea ce priveşte lucrătorii liber-profesionişti. Iar în cazul următoarelor sectoare angajările din Italia se fac fără restricţionări: agricultură, servicii hoteliere şi turism; servicii casnice şi servicii de îngrijire; construcţii; inginerie; management şi muncă înalt calificată; muncă sezonieră.

Marea Britanie. Nu mai este obligatorie autorizaţia de a intra sau de a rămâne legal în Regatul Unit. Dreptul de şedere este nerestricţionat, însă românii care doresc să locuiască în Marea Britanie în calitate de lucrători au nevoie de autorizaţie de şedere, cu excepţia cazului în care sunt scutiţi de cerinţele legate de obţinerea permisului de muncă. Restricţii de acces la ofertele de muncă din Regatul Unit au muncitorii slab-calificaţi (nu pot fi angajaţi mai mult de 20.000 de români/an în agricultură şi în domeniul de prelucrare al produselor alimentare), ei putând lucra cu contract de muncă maximum 6 luni. Lucrătorii calificaţi vor putea munci în continuare în Regatul Unit, dacă îndeplinesc condiţiile necesare primirii permisului de muncă (muncitori calificaţi) sau pe cele din Programul pentru emigranţii cu înaltă calificare.

Pentru a vedea toate tarile cu restricţii intraţi pe Tjobs.ro şi citiţi articolul Munca în străinătate: restricţii în UE

Ştiaţi că… [1]

Turnul Eiffel din Paris (Franţa) a fost construit în 1889 de către inginerul francez Gustave Eiffel din peste 6.300 de tone de fier de cea mai bună calitate.

Mecanicii de locomotivă CFR recunoscuţi şi în UE

marți, 19 ianuarie 2010

Veşti bune pentru mecanicii de locomotivă, aveţi cale liberă spre orice post din domeniul căilor ferate propus în interiorul Uniunii Europene! Aşadar, puteţi candida pentru orice loc de muncă în străinătate fără nicio problemă, atâta timp cât îndepliniţi cerinţele corespondente practicării acestei profesii în afara ţării.

Începând cu 16 decembrie 2009, Guvernul român a aprobat adoptarea normelor prevâzute în Directiva 2007/59/CE privind recunoaşterea calificărilor şi permiselor de conducere ale mecanicilor de locomotivă români şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE).

În acest sens, normele adoptate de Guvern stabilesc:
- Certificarea mecanicilor de locomotivă ce vor obţine un permis de mecanic de locomotivă şi un certificat comunitar, recunoscute la nivelul UE;
- Condiţiile şi procedurile de certificare a mecanicilor de locomotivă;
- Acreditarea centrelor de formare profesională;
- Cerinţele şi metodele privind formarea profesională şi verificările periodice ale competenţelor profesionale;
- Cerinţele din punct de vedere medical şi frecvenţa examinărilor medicale

Citiţi mai restul articolului pe Tjobs.ro